Hvis du er som de fleste der arbejder med træ, vil du have et par store maskiner, nogle mindre og en samling af forskelligt håndværktøj. Det værktøj, du skal have i dit værksted, afhænger dog meget af, hvilken slags træarbejde du vil lave, hvor meget plads du har, og ikke mindst hvor mange penge du vil bruge på at købe værktøjet.
Du kan tilpasse hvilke typer arbejde du kan udføre i forhold til hvilket værktøj du har, eller du kan købe det værktøj der skal til for at udføre det arbejde du ønsker at lave.
“Hvis du vil starte en forretning op omkring arbejdet med træ, er det bedst at finde ud af hvilke opgaver du vil starte med at tilbyde, så du kan købe det værktøj der kræves for at løse de opgaver. Faktum er, at du kan lave en lige så stor indkomst fra små håndværksopgaver, som du kan fra store projekter.”
Det er sandsynligt, at store projekter håndteres bedre med store maskiner, hvor mindre projekter kan laves lige så godt med håndværktøj og nogle mindre elværktøjer. Her kan du læse indlægget om, hvordan du sparer mange penge, hvis du ønsker at købe værktøj og andet tilbehør til træbearbejdning.
I dette indlæg skal jeg fortælle om de vigtige stykker værktøj i værkstedet og deres funktion. Jeg vil også hjælpe dig med at beslutte, hvilke der er mest vigtige og mest nødvendige til dine behov.
Den bedste måde at gøre dette på er at finde ud af, hvad du skal lave, og derefter se på det værktøj, der anbefales til projektet.
Hvis du bruger færdige professionelle træbearbejdningsplaner, vil du lære du også kunne se, hvilke maskiner og hvilket værktøj du skal bruge til projektet.
Før du begynder at købe
Der er et par ting du skal gøre, før du begynder at bruge penge på nyt træbearbejdningsværktøj. Du skal ikke købe noget nyt værktøj uden god grund, for så kommer det til at gå stærkt med at bruge pengene.
Start med at tage et kig på dit eksisterende værktøj og funktionaliteten af det.
Der er mange måder det samme arbejde kan udføres på, og måske kan et af dine eksisterende stykker værktøj klare andre opgaver end du først lige tænker over.
Det er et spørgsmål om at kende de forskellige teknikker. For eksempel kan du hurtigt lave en svalehale-tapsamling med routeren og et bestemt fræserjern. Men du kan også nemt lave en skabelon, og herefter kan du hurtigt lave tapsamlingen med håndværktøj.
Så for at undgå unødige omkostninger, vil jeg anbefale følgende: Før du går ud og køber et skinnende nyt værktøj, så tag og kig på det værktøj, du allerede har i værkstedet. Find ud af om det er tilstrækkelige til at udføre arbejdet.
Læs værktøjsanmeldelserne
Der er mange versioner og variationer af det samme træbearbejdningsværktøj. Funktionerne og fordelene på værktøjet kan variere, og det kan prisen også meget nemt gøre. Da nye modeller hele tiden dukker op, kan det være svært at vælge det rigtige træbearbejdningsværktøj.
Den første afgørende faktor er prisfastsættelsen. Den næste faktor bør være anmeldelserne af værtøjet, men her skal du være opmærksom på at anmeldelserne ikke nødvendigvis er neutrale. Producenterne ved godt at mange læser eller ser anmeldelser før de vælger at købe nyt værktøj, og derfor køber de sig til positive anmeldelser. Der er heldigvis lovgivning i Danmark der siger at du skal gøre opmærksom på at det ikke er en neutral anmeldelse, men i stedet en reklame. Så hvis jeg her på siden anmelder værktøj eller andre ting, og jeg har fået værktøjet eller får penge for at lave anmeldelsen, så skal jeg gøre dig opmærksom på at det er en reklame for værktøjet. De fleste anmeldelser kommer dog fra dygtige fagfolk som personligt har brugt værktøjet og derfor kommer med deres oprigtige anmeldelse.
Anbefalingerne i disse professionelle anmeldelser kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg. Du kan læse anmeldelser til træbearbejdningsværktøjerne i blade såvel som online.
Ok, lad os komme i gang med listen over det værktøj, du skal bruge.
De 27 forskellige stykker værktøj du ikke kan undvære til træarbejdet
Tømrervinkel
Dette er et billigt og et meget nødvendigt værktøj. Det giver dig mulighed for nemt at lave rette vinkler på træprojekter som borde, reoler mv.
Jeg har 2 forskellige størrelser af vinkler i værkstedet, en meget lille vinkel samt en stor vinkel. Begge vinkler er nogen jeg har arvet fra min far, og begge vinkler er nogen han selv har lavet.
Rundsav
En af de mest alsidige mindre maskiner som du nemt kan have med rundt i hele værkstedet. Og med de nyere rundsave til batteri, kan du få en kraftfuld sav som ikke er afhængig af ledninger.
Rundsaven er hurtig til at skære store brædder, dele plader osv.
Jeg har i flere år haft en billig rundsav med ledning, og den har fint kunnet klare de opgaver som jeg har haft brug for. Men jeg er ikke alt for gode venner med ledningen, og den er flere gange blevet kortet af, så jeg har i stedet anskaffet med en rundsav til batteri. Jeg har købt rundsaven så den bruger samme batteritype som boremaskinen og andre små maskiner, så jeg ikke skal have alt for mange forskellige batterier.
Rygsav
En rygsav er et håndværktøj. Den er som en almindelig håndsav men karakteriseret ved et forstærket bånd, der løber langs kantens modsat savtænderne. Den forstærkede rygning gør hele bladet stiv, så det forbliver lige under savning. Den stive rygning er dog ikke kun en fordel, for båndet der er bredere end savbladet bestemmer hvor dybt der kan saves med rygsaven.
Rygsaven er et must-have i træværkstedet, og det vil oftere være hurtigere at bruge håndsaven til tapninger end det er at opstille bordrundsaven.
I skrivende stund mangler jeg rygsaven i mit værksted, men den er helt bestemt med på ønskelisten.
Klemmer og tvinger
Træbearbejdningsklemmer, skruetvinger og quicktvinger er næsten umulige at undvære når du arbejder med træ. De holder træet og andre dele sammen, mens det samles, limes, skæres, udmåles osv. Du skal ikke købe for få klemmer og tvinger, for der skal altid bruges flere end du først forventer, og det bliver vanskeligt at få samlet hele projektet hvis du ikke har nok.
Jeg har en del forskellige klemmer og tvinger som jeg bruger hele tiden. Både når jeg laver små og store projekter.
Boremaskine / Skruemaskine
Du slipper ikke for at købe en boremaskine og eller skruemaskine. Den bliver brugt hele tiden og så igen. Maskinerne findes i mange forskellige prisklasser og med få eller mange funktioner. Skal du bruge en maskine som også kan bruges indenfor når der skal hænges noget op på væggene, kan det være en fordel at købe en maskine med slag, men ellers kan du købe en billigere model uden.
Boremaskinerne med ledning har typisk mere kraft en de batteridrevne, men samtidig bliver du låst lidt af ledningen.
Jeg har en kraftig batteridrevet boremaskine som kører med samme batteri som bl.a. rundsaven. En af de ting der er på ønskelisten er en mindre skruemaskine, så jeg ikke skal skifte mellem bor og bits når jeg skal skrue træet sammen.
Excentersliber
Excentersliberen er et billig alternativ til en bælteslibemaskinen. Excentersliberen kører langsommere og fjerner derfor ikke helt så hurtigt træet, hvilket ofte kan være en fordel. Der er meget flere chancer for at ødelægge en overflade med en bælteslibemaskinen, hvis du ikke er forsigtig nok. Excentersliberen er derfor klart at anbefale hvis du ikke i forvejen har erfaring med bælteslibemaskiner.
Jeg har selv en lille bælteslibemaskine, en mus og en trekantpudser. Jeg har overvejet excentersliberen flere gange, men som nævnt tidligere kan man hurtigt købe sig fattig og løbe tør for opbevaringsplads hvis man vil købe alle typer værktøj. Da jeg endnu ikke har mødt nogen opgaver som ikke kunne løses med nogen af de værktøjer jeg har her, har jeg valgt at springe excentersliberen over.
Overfræser
Overfræseren er et af de mest alsidige værktøjer, du kan købe til dit træværksted. Hvis du ikke allerede har en overfræser bliver du overrasket over hvor mange opgaver der kan løses med den, lige fra at skære plader til at lave tapsamlinger. Du kan købe mange forskellige typer af fræserjern til overfræseren, og hver type giver nye muligheder. Tykkelse på fræserjernene giver stabilitet, så lad være med at købe en overfræser til 6 mm fræserjern.
Jeg har en overfræser som jeg har lånt af svigerfar. Overfræseren er en billig model og den ”glider” ikke så godt. Derfor har jeg bestilt en ny overfræser som jeg glæder mig til at modtage.
Tykkelsehøvl
En tykkelseshøvl bruges til at få ens tykkelse på flere stykker træ, eksempelvis når du skal lime træpinde sammen. Du kan også bruge tykkelseshøvlen til at få en pæn og ensartet overflade på et stykke træ.
En tykkelseshøvl kan hurtigt betale sig selv hjem da du kan købe billigere træ med en overflade der ikke er helt perfekt og hurtigt rette op på overfladen med høvlen. Du skal dog være opmærksom på at der ikke skal høvles så meget, så det havde været billigere at købe et tyndere stykke træ som allerede havde en perfekt overflade.
Tykkelseshøvlen står højt på ønskelisten, og jeg har fundet en fin mindre model der også fungerer som en afretter.
Bordrundsav
Bordrundsaven giver mange muligheder, men fylder også en del. Der er flere muligheder for at gøre noget ved pladsudfordringerne, eksempelvis kan du købe en mindre og transportabel bordrundsav som du bygger et stativ til. Stativet kan laves med vinger som gør overfladen større.
Jeg har selv købt en billig brugt model som jeg prøver på at lave lidt udvidelser til, men allerede inden jeg rigtigt er kommet i gang med dette, har jeg næsten opgivet og overvejer meget kraftig at købe en ny og lidt dyrere bordrundsav. Hvis du ikke har en bordrundsav kan det godt være en fin idé at købe en billig model, og finde ud af hvad det helt præcist er du ønsker fra bordrundsaven. Herefter kan du sælge saven og købe en ny der lever op til dine krav.
Hammer
Det kan synes som et indlysende værktøj at have, men der er forskel på en god hammer og en der er bare okay. Hamre er billige, og du bør købe den eller de bedste du kan finde, for det er rart at have lidt forskellige størrelser.
Målebånd
Et almindeligt metal målebånd koster næsten ingen penge så det skal du købe hvis du ikke allerede har det.
Stemmejern
Et andet billigt værktøj er stemmejern. De kan bruges til mange forskellige ting, så længe de er skarpe. Hvis du vil spare lidt på de dyre og pladskrævende maskiner, og i stedet arbejde mere med håndværktøj, kommer du ikke uden om stemmejernene.
Lad være med at købe de billigste, da de hurtigere bliver sløve og upræcise. Og det skriver jeg fordi jeg selv har købt et billigt sæt, som ikke er alt for godt mere. Derfor er jeg i gang med at kigge efter et nyt godt sæt.
Træhammer
En træhammer er super til arbejdet med stemmejern. Hvis du slår med en metalhammer på stemmejernets skæfte, vil du hurtigt ødelægge det. Træhammeren er ikke så hård ved skaftet men giver alligevel kraft nok til at stemmejernet glider gennem træet. Ligesom med hamre med jernhoveder er det en idé at købe et par forskellige størrelser af træhamrene.
Jeg har selv en enkelt træhammer i mellemstørrelse som jeg bruger når jeg skal slå stemmejernene igennem træet.
Savbukke
Savbukke kan bruges til mange ting. Både når du skal save store plader, eller lange brædder. Når du skal male eller hvis du har brug for at opstille et midlertidigt bord.
Hvis dine savbukke har samme højde som din bordrundsav kan du bruge dem som støtte til større plader der skal saves.
Jeg har to forskellige savbukke. Et sæt hjemmelavede tunge og klodsede bukke der fylder alt for meget, og derfor står uden for året rundt, så de overlever ikke så længe, samt et sæt billige ustabile med foldbare bukke der ikke finder ret meget inde i værkstedet.
Arbejdsbænk
Du kan godt komme i gang og komme fint igennem projekter med et midlertidigt bord laves af savbukke og en plade, men en rigtig solid arbejdsbænk giver meget bedre arbejdsbetingelser, og som træarbejder tager det ikke lang tid at lave et godt arbejdsbænk.
Ved ydervæggen har jeg stillet et gammelt køkken op og har købt en billig massiv bordplade. Det er blevet til et godt arbejdsbord.
Herudover har jeg en god gammel solid høvlebænk stående som også fungere rigtigt godt, så jeg har masser af plads til arbejdet.
Støvsuger
En våd og tør støvsuger er nærmest et must i træværkstedet, da der ellers meget hurtigt bliver alt for meget savsmuld og støv i luften samt på alle overflader. De fleste værkstedsstøvsugere købes med tilpasningsstykker så de kan kobles på det meste elektriske værktøj og maskiner.
Støvsugeren gør det også nemt at rydde godt op når arbejdsdagen er overstået.
Jeg har købt en værkstedsstøvsuger med et stik til elværktøj, så støvsuger automatisk starter når jeg tænder for elværktøjet. Det betyder at jeg ikke skal huske at tænde og slukke for støvsugeren hele tiden.
Båndsav
En båndsav laver mere glatte og ensartede kanter, og så får du helt andre muligheder når det kommer til savning af runde og bugtende linjer.
Båndsaven har jeg ikke haft så meget brug for endnu, så jeg har købt en, men den er på listen over maskiner der nok skal findes plads til. Jeg regner med at jeg køber en billig maskine til under 1.000 kr. til at komme i gang med, og hvis jeg finder ud af at den ikke lever op til alle mine behov for en båndsav, ved jeg også hvad det er jeg skal kigge efter ved en ny og dyrere båndsav.
Båndslibemaskine
En båndslibemaskine er meget kraftfuld og kan derfor hurtigt fjerne meget træ. Det er vigtigt at være påpasselig når du arbejder med båndslibemaskiner, men de kan være meget effektive.
Med båndslibemaskinen kan du hurtigt gøre meget af det grove slibearbejde, og efterfølgende har du meget mindre indsats med slibning i hånden eller med mindre slibemaskiner.
Kapsav / Geringssav
Med kap-/geringssaven kan du hurtigt lave præcise vinkler og save mange stykker i ens længde. Saven er rigtigt god til masseproduktioner.
Der er dog ikke noget som du kan løse med denne sav som du ikke også kan med eksempelvis bordrundsaven, så hvis du mangler penge eller plads, kan denne sav godt undlades.
Jeg har en kap-/geringssav i værkstedet og jeg her meget glad for den. Jeg har købt en forholdsvis billig udgave, men dog med udtræk, så jeg kan save lidt bredere stykker træ. Som tilbehør til kap-/geringssaven har jeg købt et sammenklappeligt stativ hvor der er ruller i begge sider, som brædderne kan glide på. Til de ekstra lange brædder har jeg købt en ekstra fod med rulle på så jeg kan placere i den ene ende.
Søjleboremaskine
Søjleboremaskinen giver muligheder for at bore meget præcist, både i forhold til boredybden men også vinklen.
Søjleboremaskiner kan købes i mindre modeller som du kan have stående på et bord, eller i store modeller der skal stå på gulvet.
Jeg har en af de mindre bordsøjlebormaskiner som jeg anvender når jeg skal bore noget præcist. Da min fars værksted skulle tømmes, fik min storebror den store søjleboremaskine, og så fik jeg den mindre som han havde. Jeg havde aldrig følt at jeg havde brug for en søjleboremaskine, og derfor ville jeg hellere have den lille så den ikke fyldte så meget. Nu hvor jeg er kommet i gang med at brug søjleboremaskinen er jeg blevet meget glad for den, og jeg kan slet ikke undvære den.
Støvopsamler
En støvopsamler er meget pladskrævende, men yderst effektiv til at holde værkstedet rent. I mindre værksteder kan du nøjes med en våd-/tørstøvsuger, som du eventuelt kan udvide med en ekstra beholder til opsamling af savsmuld mm.
Du kan købe støvopsamlerne i flere størrelser og med 1 eller 2 poser.
Jeg har indtil videre kun haft støvsugeren, men jeg har det også meget støvet nogen gange, og andre gange har jeg taget maskiner, værktøj og træ med udenfor. Jeg går lige nu i overvejelser om at bygge en støvopsamler som tillæg til støvsugeren.
Fræserbord
Den håndholdte overfræser er yderst alsidig, men hvis du vil opnå større stabilitet og præcision skal der er fræserbord til. Lidt som med søjleboremaskinen, vil fræserbordet betyde at det bliver lettere at lave præcisionskrævende projekter.
Som nævnt længere oppe har jeg planer om at bygge et fræserbord når jeg modtager den nye overfræser.
Luftkompressor
Dette værktøj gør det hurtigt udføre mange forskellige opgaver. Med dykkerpistolen er det hurtigt at samle træ, som du bagefter skruer sammen. Det betyder at du kan undvære lidt tvinger i samlingsprocessen ved at anvende dykkerpistolen.
Du kan også købe mange andre stykker værktøj til kompressoren, som malerpisoler, slibeværktøj, skæreværktøj mm.
Du behøver ikke købe en stor dyr kompressor hvis du kan skal bruge den med dykkerpistolen, og du kan købe både kompressor og dykkerpistol til under 1.000 kr.
Jeg har selv købt en billig kompressor og et sæk med dykkerpistol og hæfteklammepistol. Hæfteklammepistolen bruger jeg ikke så meget.
Drejebænk
En drejebænk er et helt fantastisk træbearbejdningsværktøj der gør det muligt at lave små figurer, skåle og lignende meget hurtigere end hvis du skal lave tilsvarende med håndværktøj.
Jeg har fået en drejebænk af svigerfar, og det er en gammel sag, som ikke har alle de muligheder jeg godt kunne tænke mig. Det er meget lang tid siden jeg har arbejdet med drejebænke, så det kræver lige lidt tilvænning at komme i gang igen, men jeg er ret overbevist om at det nok skal blive godt.
Jeg har lidt på fornemmelsen at jeg vil have en nyere drejebænk når jeg er kommet godt i gang med at dreje igen, men der er ingen grund til at købe en dyr maskine før jeg er helt sikker på hvad det er for projekter jeg gerne vil arbejde med.
Slibestation
En slibestation er en kombination af en bæltesliber og en skivesliber. Det er meget nyttigt med slibestationen til såvel træarbejde som metalarbejde, og så fylder maskinen ikke så meget.
Jeg har en lille slibestation som jeg finder frem når jeg har mindre stykker træ eller metal der skal slibes.
Afretter
Afretteren gør det muligt at lave plane stykker træ, så det videre arbejde bliver lettere. Ved først at afrette træet og herefter køre det igennem en tykkelseshøvl, kan du få træ der er helt optimalt at arbejde med.
Jeg har ikke afretteren endnu, og det er en af de maskiner der står øverst på ønskelisten. Den maskine jeg har kig på lige nu er en kombination af en afretter og en tykkelseshøvl.
Uendelig tvinge
Når du skal lime træ sammen, kan en uendelig tvinge (eller flere) være den optimale løsning. Den uendelige tvinge sættes på et vandrør med gevind i den ene ende, og kan nu tvinge træstykkerne sammen mens limes størkner.
De uendelige tvinger fylder ikke specielt meget når det ikke er i brug.
Det var de 27 stykker værktøj som jeg vurderer er uundværlige i træværkstedet. Jeg har en stor del af dem, men mangler stadig nogen stykker, som jeg regner med at købe ind i takt med at jeg kommer til projekter hvor jeg ikke kan undvære dem.
Hvilket værktøj kan du ikke undvære i dit træværksted?
2 comments
Hej,
God beskrivelse af de forskellige ting :-). Desværre har jeg ikke så meget plads i mit “hobbyrum”, men jeg overvejer måske at købe en kombi-maskine, som både er bordsav, afretter, tykkelseshøvl og fræser. Har du nogen erfaringer med dem??
Spørgsmål? Hvor køber du træ? Jeg skal bruge forskellige sorter til små figurer m.m.
vh
NE
Hej NE
Jeg har ikke prøvet en kombimaskine, men har overvejet at købe en, da det vil være rart med mange funktioner uden at det fylder for meget.