Der findes masser af husråd om at fjerne rust fra jern, så derfor har jeg været i gang med at teste hvor effektive de forskellige husråd er.

Jeg har været på storindkøb for at købe en masse ting som jeg normalt vis ikke køber, men også lidt forskellige ting som jeg normalt plejer at kunne finde ud af at købe.

Svigerfar kom forbi med en drejebænk for en måneds tid siden. En drejebænk som han har arvet fra hans far og som nu står her. Man skal passe godt på med hvilket tøj man har på når man vil arbejde med drejebænken, for både drejebænken og de jern der var med er meget rustne.

Rusten jern på drejebænk

Derfor er drejebænken og værktøjet et oplagt sted at teste de forskellige husråd af. Det kunne være super at finde noget som hjælper med at få rusten af uden en masse anstrengelser, så drejebænken kan blive fin og rustfri uden at jeg skal til at finde vinkelsliber og andre større redskaber frem.

Da der er tale om beskidt arbejde hvor løsnes rust, og arbejdes med forskellige kemikalier, har jeg selvfølgeligt sørget for at trække i et par gummihandsker under arbejdet med at teste de forskellige husråd af.

Gule gummihandsker

Fremgangsmåderne for at fjerne rusten fra jernet er

Det første der blev gjort var at jernet blev vasket godt af med vand og en klud, hvorefter de forskellige husråd blev testet af.

  1. Kartoffel og opvaskemiddel

Kombinationen af kartofler og opvaskemiddel skulle kunne fjerne rust. Kartoflen deles i to og der hældes opvaskemiddel på kartoflen. Nu gnides kartoflen med opvaskemiddel over jernet, og rusten skulle forsvinde.

Kartofler Opvaskemiddel

Resultat af forsøg med at fjerne rust med kartofler og opvaskemiddel.

Der skete ikke meget med det rustne jern hvor kartoflen blev gnubbet, så denne metode kan jeg ikke anbefale at prøve hvis du selv skal i gang med at fjerne rust.

Forsøg med at fjerne rust med kartofler og opvaskemiddel

  1. Ståluld

Ståluld og knofedt skulle kunne fjerne rust fra jern, og det giver god mening, da stålulden vil fungere lidt som sandpapir der kan fjerne rusten.

Ståluld

Resultat af forsøg med ståluld som rustfjerner.

Ståluldet var effektivt og fik fjernet en del af rusten, men den kunne ikke komme helt i dybden og tage det sidste. Ståluldet kræver knofedt og det var en af de ting jeg gerne ville slippe for. Der er flere kringlede steder på drejebænken som ikke er nemme at komme til med ståluld, så jeg håber at jeg finder en bedre metode.

Forsøg med ståluld til at fjerne rust

  1. Lime og salt eller citron og salt.

Syren i lime og citron skulle sammen med salt opløse rusten så den er lige til at tørre væk. Salten drysses over det rustne jern og saften fra citronen eller limen hældes over. Saft og salt bliver på det rustne jern i 1-2 timer inden det tørres væk.

Lime CitronSaltFjern rust med citrosaft eller limesaft og salt

 

Resultat af forsøget med salt og lime / citron.

Der bliver fjernet rust af blandingen af den sure saft og salten, men der er også meget rust tilbage. Det er lidt svært at vurdere om den ene virker bedre end den anden, men hvis der skal findes en vinder mellem citronen og limen kombineret med salt som rustfjerner, må det blive limen ud fra denne test.

Fjern rust med lime og salt Fjern rust med citronsaft og salt

  1. Bagepulver

Bagepulver drysset over jernet og fugtes efterfølgende. Nu skulle bagepulveret løsne rusten, og rusten skulle binde sig til bagepulveret. Herefter tørres bagepulver og vand væk, og det gentaget hvis der stadig er rust tilbage.

Bagepulver Forsøg med at fjerne rust med bagepulver

Resultat af forsøg med at fjerne rust fra metal med bagepulver.

Bagepulveret bobler op når vandet tilføjes, og det bliver en anelse brunt, så der var store forhåbninger til denne metode, men da bagepulveret var færdig med at boble og havde siddet på noget tid blev det tørret af, og der var kun ganske få prikker hvor rusten var nogenlunde fjernet. Der blev drysset et lag mere ud og tilført vand, men det var heller ikke meget rust der var forsvundet i anden omgang. Dette er ikke en god løsning til større mængder rust.

Effekten af bagepulver og vand som rustfjerner

  1. Brun sæbe

Brun sæbe kan fjerne mange ting. Blandt andet fedtet der beskytter huden så her er det yderst vigtigt at passe godt på sig selv og bruge handsker.

Det brune sæbe skulle kunne fjerne rusten ved at sidde på jernet i noget tid. For at sikre mod udtørring blev jernet pakket ind i husholdningsfilm efter det brune sæbe var kommet på.

Brun sæbe

Husholdningsfilm om det rustne jern for at holde eddiken i kludene

Resultat af forsøget med at fjerne rusten med brun sæbe.

Der var ikke tydelige tegn på effekt efter ca. et døgn, men jeg har hørt flere steder at det virker hvis den brune sæbe får lov til at sidde flere dage. Det har jeg ikke fået testet, da jeg fandt en yderst effektiv løsning til at fjerne rusten. Mere om den senere.

Forsøg med at fjerne rust fra jern med brun sæbe

  1. Æblecidereddike

Det rustne jern skal placeres i en beholder som fyldes med æblecidereddike så jernet er dækket. Alternativ vædes en klud i æblecidereddiken og kluden pakkes omkring jernet.

Da drejebænken er meget stor og der derfor skal rigtigt mange liter æblecidereddike til for at dække den i en beholder, valgte jeg at teste med kluden. Igen valgte jeg at pakke det ind i husholdningsfilm for at det ikke skulle tørre ud.

Æblecidereddike

Resultat af forsøget med æblecidereddiken

Da jeg fjernede husholdningsfilmen fra drejebænken og tog kluden med æblecidereddike af, var der tydelige tegn på at rusten havde fundet sin overmand. Der var masser af rust på kluden og enkelte steder hvor man kunne se blank jern.

Jeg tog en svamp med lidt vand og tørrede området af, hvor kluden havde været, og nu blev resultatet helt tydeligt. Der var stort set ikke noget rust tilbage på jernet, og dermed er der tale om en rigtig fin rustfjerner.

Æblecidereddike som rustfjerner

  1. Hvid eddike

Den hvide eddike er egentligt samme fremgangsmåde som med æblecidereddiken. Til mindre genstande dækkes jernet i en beholder med eddiken, mens større genstande pakkes ind i en gennemvædet klud.

Hvid økologisk lagereddike

Resultat af testen med den hvide eddike som rustfjerner.

Kluden med den hvide eddike blev pillet af på samme måde som kluden med æblecidereddiken, og her var det også helt tydeligt at der var en effekt. Igen blev jernet tørret over med en svamp og det blanke jern kom til syne.

Resultatet minder meget om resultatet ved æblecidereddiken, og det er svært at vurdere hvilken der har fjernet mest rust, men hvis der skal vælges en vinder af de 2, bliver det den hvide eddike. Når man så kigger på prisen for de to, er den hvide eddike noget billigere end æblecidereddiken, og derfor må det blive hvid eddike som skal bruges som rustfjerningsmiddel.

Hvid eddike som rustfjerner

  1. Sølvpapir

Sølvpapir skulle kunne fjerne rust fra jern ved at lægge det i vand og herefter gnubbe det over jernet. Det skulle fjerne rusten fra jernet så det blev blank igen.

Alufolie

Resultat af test med sølvpapir som rustfjerner.

Sølvpapiret kunne lige som stålulden fjerne det øverste lag rust, men den lidt dybere rust forsvandt ikke selvom der blev gnubbet en del. Der er også samme ulemper ved sølvpapiret som ved stålulden. Det kræver masser af knofedt, og det er endnu mere besværligt at gnubbe løs i de kringlede kroge med sølvpapiret end med stålulden.

Sølvpapir brugt til at fjerne rust

Konklusionen

Som det blev konkluderet i resultatet af effekten fra den hvide eddike, er det her vi har fundet en klar vinder.

Derfor er drejebænken også skruet fra hinanden så der nemt kan pakkes klude rundt om jernet. For at fjerne rusten mellem de to lange jernbjælker, er der stoppet vat ned i revnen.

Der blev hældet hvid eddike ud over det hele, og til sidste blev det hele pakket ind i husholdningsfilm.

Hvid eddike bruges som rustfjerner på drejebænken

Da det hele blev pakket af efter ca 2 døgn var det forholdvist nemt at skure lidt med en svamp og tørre over med en klud. Det var et værre svineri, men rusten kom jo af jernet og skulle jo ende et sted.

Rusten blev tørret af jernet med papir, og da der ikke var mere løst rust tilbage, blev jernet sprøjtet over med WD40 og det blev tørret over med papir igen.

Nu er det spændende at se om jernet hurtigt begynder at ruste igen, eller om det holder sig blankt. Hvis rusten kommer igen må jeg købe noget metalmaling og male jernet med.

Eddike fjerner rusten